[ Pobierz całość w formacie PDF ]

należy tłumaczyć fakt, że krowy karmione kiszonkami nie tak łatwo
zapadajÄ… na tÄ™ chorobÄ™.
A więc trzeba drożdże  zabić", zanim się je zje. Giną w tem-
peraturze 60°C, czyli wystarczy zalać je wrzÄ…tkiem.
Ponieważ selen ginie w sÅ‚odkim Å›rodowisku, w»Ä™c najlepiej
byłoby pić drożdże bez cukru, zalane wrzącą woda lub mlekiem.
Ale jest jeszcze inny smaczny sposób ich podawania.
Fałszywy móżdżek. Danie to ma tak charakterystyczny smak, że
jest albo bardzo lubiane, albo też odsuwane z odrazą. Na łyżce
oleju-i paru łyżkach wody trzeba  zeszklić" posiekaną cebulę, tzn.
nie rumienić jej, tylko dusić pod przykryciem. Gdy będzie już
miękka i biała, dodajemy do niej 3 do 5 dag drożdży piekar-
skich i mieszamy, aby się rozpuściły, a raczej jakby rozpłynęły, ale 
broń Boże  nie przypaliły, bo wydzielają zapach nie do wytrzy-
mania. Wtedy natychmiast wbijamy 1 2 białka, mieszamy aż się
zetnÄ… i zestawiamy z ognia. Przyprawiamy do smaku solÄ…, pieprzem
lub papryką i ewentualnie dla aromatu dodajemy kilka wiórków
masła. Posypujemy suto posiekaną natką pietruszki i podajemy
z chlebem lub ziemniakami na gorÄ…co.
Taką  ucztę" możemy sobie urządzać wtedy, gdy jemy mało
produktów, zawierających selen. Ale wystarczy 1 3 razy w ty-
godniu, bo przecież porcja drożdży jest spora.. Nie zaszkodzi ich
natomiast więcej w sytuacji, gdy np. trzeba usuwać toksyczne
substancje z organizmu, pozostałe po chorobach. Wtedy trzeba
jeszcze dodatkowo jadać drożdże oraz kiełki pszenicy (witamina E).
Obydwa te składniki: selen i witamina E chronią przed schorzenia-
mi wÄ…troby.
96
Zwyczajny czosnek
Jest bogatym zródłem selenu, choć zawiera i wiele innych waż-
nych składników, jak białko (5,6%), węglowodany oraz rozmaite
składniki mineralne (m. in. wapń, fosfor, żelazo, magnez). Ma bo-
gactwo witamin z grupy B oraz witaminÄ™ C, ponadto  zwiÄ…zki
cukrowe, no i... znany zapach, który pochodzi z glikozydu alliny.
Allina pod wpływem enzymu allinazy rozpada się na fruktozę
i allicynÄ™  lotny zwiÄ…zek siarkowy o charakterystycznym przykrym
zapachu. Ważniejsze jest jednak to, że ten lotny związek jest bak-
teriobójczy. Są też podobno w czosnku związki o działaniu hormo-
nalnym, a nawet i pewne ilości radioaktywnego uranu. Na pewno
natomiast znajdujÄ… siÄ™ w nim fitoncydy, czosnek jest nawet ich
najbogatszym zródłem.
Fitoncydy odkrył w latach czterdziestych radziecki uczony Borys
Tokin. Są to substancje lotne, znajdujące się w soku roślin, które
działają grzybo-, bakterio- i pierwotniakobójczo, a są wytwarzane
przez niektóre rośliny wyższe. Im też Tokin przypisywał rolę natu-
ralnej odporności roślin na zakażenia. Proces suszenia przeważnie
powoduje zniszczenie fiłoncydów, niemniej jednak całe ich bogac-
two posiadają takie rośliny, jak: czosnek, cebula, chrzan, koper,
czeremcha itp.
Fitoncydy nie sÄ… lekami w tradycyjnym zrozumieniu, majÄ… jed-
nak praktyczne zastosowanie jako środki konserwujące. Przykładem
może tu być chrzan z cielęciną lub szynką, czosnek w kiszonkach
itd. Chrzan  jak stwierdzono w krakowskiej Klinice Hematologicz-
nej  jest potężnym czynnikiem hamującym rozwój grzybów i pleś-
ni (również i toksynotwórczych), na co dotąd nie zwrócono dosta-
tecznej uwagi.
O czosnku się mówi, że  działa jak karbol w jamie ustnej" 
bo tak zabija wszystkie drobnoustroje i... silnie pachnie. W każdym
razie odkaża on przewód pokarmowy, narządy oddechowe, leczy
przewlekłe biegunki, miażdżycę, zapobiega chorobom zwyrodnie-
niowym starości, arteriosklerozie i zawałom serca...
Właśnie  sprawa serca. W USA np. na każde 3 zgony jeden
jest spowodowany chorobÄ… serca. Ale w Hiszpanii  jeden na 17
zgonów. Na 100 tysięcy ludności umiera na serce rocznie:
W USA
we WÅ‚oszech
w Hiszpanii
319,5 osób,
208,9 osób,
71,3 osób.
Amerykańskie foldery przestrzegają swoich turystów, wybierają-
cych się do Hiszpanii, że jest to kraj cuchnący czosnkiem. Potrafią
nawet złośliwie twierdzić, że  torreador może zabić byka samym
oddechem", gdyż przed walką je szczególnie dużo tej przypra-
7  Kuchnia
medycyn
97
wy. Czosnek hiszpański  bardzo smaczny, w ząbkach tak dużych,
jak cał? główka u nas  jest tam rzeczywiście powszechnie jadany.
Wiara w to, że dodaje sił, energii i odwagi przetrwała chyba od
czasów budowy egipskich piramid lub  jak to się ładnie mówi 
ginie w pomrokach dziejów.
Co prawda nie można stwierdzić z całą pewnością, że to tylko
czosnek jest przyczyną tak stosunkowo rzadkich zgonów na serce
w Hiszpanii, bo... np. używa się w tym kraju tylko i wyłącznie
soli morskiej, bogatej w mikroelementy, a więc i w selen, i w mag-
nez. Na ogół jednak wielu uczonych w świecie całą zasługę przy-
pisuje właśnie czosnkowi. Tym bardziej, że i Włosi rzadziej umie-
rają na serce od np. Brytyjczyków czy Amerykanów, a w ich kuchni
też podaje się sporo czosnku, choć dwa razy mniej niż w Hisz-
panii.
Czosnek ratuje nie tylko serce. Podobnie jak cebula, jedzony
razem z mięsem przeciwdziała złym skutkom spożywania tłuszczów
nasyconych, szkodliwemu działaniu nadmiaru cholesterolu, a także
zakrzepom2). Hinduska medycyna ludowa od tysięcy lat zwracała
na to uwagę. Lekarze hinduscy twierdzą również, że działa on
niczym lek antycukrzycowy, bo oczyszcza krew z nadmiaru glukozy.
Ludność Etiopii ma najwyższy na świecie poziom, cholesterolu
we krwi, ale notuje się tam bardzo niewiele przypadków chorych
na arteriosklerozę. Jada się w tym kraju czosnek chętnie, często
i dużo.
Cudzoziemcy w Hiszpanii nierzadko chorują na dezynterię, któ-
rą mieszkańcy tego kraju leczą czosnkiem. Podobnie i w Meksyku.
Kto, cierpi na żołądek, temu zaleca się, aby codziennie połykał
 perełkę" soku czosnkowego.
Dr Marcowici3) z Włoch, po 25 latach doświadczeń i obserwacji,
doszedł do wniosku, że czosnkiem leczy się najskuteczniej różnego
typu bakteryjne biegunki  chroniczne i ostre, oraz dezynteriÄ™,
a nawet ponoć tzw. cholerę. Podczas 11 wojny światowej, gdy brak
było we Włoszech lekarstw, leczył on czosnkiem, z doskonałym
skutkiem, niemal wszystkich pacjentów z chorobami przewodu
pokarmowego. W jednym z doświadczeń stwierdził, że 2,5 g suche-
go, sproszkowanego czosnku może uratować króliki przed 10-krot-
ną śmiertelną dawką toksyny dyzenteryjnej.
Już w starożytności  w Babilonie, Egipcie, Grecji, Rzymie,
w Indiach i Chinach  jadano czosnek przy chorobach przewodu
pokarmowego i przeciw robaczycy. A w naszych czasach słynny
2) Dr Arun Bordi i H. C. Bansal (kardiolodzy z Indii)   Lancet" XII.1973.
3) T. D. Yanovitch   Comptes Rendus du 1'Academie des Sciences de
1'USSR" vol. XLVII. Nr 7 1945.
98
r
dr Albert Schweitzer dawał go z dobrym skutkiem chorym na tyfus
i cholerÄ™.
W 1970 r. biolog Eldon L. Reeves4) stwierdził, że czosnek po-
wstrzymuje rozrost komórek rakowych. Potwierdza to klasyczne już
doświadczenie na myszach. Podawano rakowatym zwierzętom pre-
parat z olejku czosnkowego (podobny do naszego aliofilu) i żyły
one znacznie dłużej niż grupa myszy, która czosnku nie dostawa-
Å‚a5).
Dr F. G. Piotrowski6) z uniwersytetu w Genewie próbował leczyć
czosnkiem u 100 chorych różne stadia nadciśnienia. Otóż z tej
setki 40% po 3 4 dniach odczuło wyrazną poprawę: ustały bóle
i zawroty głowy, trudności w koncentracji itp. U następnych 40%
była poprawa, ale nie tak wyrazna. Nie spodziewał się zresztą
tego, bo byli wśród nich chorzy na nerki i inne dolegliwości,
które trudno usunąć dietą. A jednak poprawa była.
Na 100 tysięcy ludności umiera na nadciśnienie:
w USA
we WÅ‚oszech
w Hiszpanii
39,1 osób,
35,4 osób,
13,9 osób.
4) H. l. Taub: Olejek czosnkowy na zdrowe arterie   Prevention" IY.1974.
5) M. Cark: Gorlic, the Fungent Health Protector  ' Prevention" 1.1977.
»)  Praxis" 1.VI.1948  F. G. Piotrowski.
99
%7ływieniowcy radzą, aby lecząc nadciśnienie, prócz  perełki" [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • ssaver.htw.pl